Tuesday 1 July 2014

Rozvoj a zvyšovanie kompetencií lektorov a pedagógov v oblasti rozvoja podnikateľských zručností v odbornom vzdelávaní a príprave

Podnikateľské vzdelávanie je v súčasnosti aktuálnou témou v odbornom vzdelávaní. Podnikateľské zručnosti nie sú iba nevyhnutným predpokladom založenia úspešnej firmy, ale sú dôležité i pre zamestnancov. Podnikateľské vzdelávanie je dôležitá súčasť všeobecného vzdelávania, v stredoškolskom odbornom vzdelávaní sa s obľubou realizuje napríklad prostredníctvom cvičných firiem, ktoré spájajú teóriu a prax. Podnikateľské zručnosti boli zaradené medzi kľúčové kompetencie v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy a sú súčasťou celoživotného vzdelávania. Jedným z dôvodov podpory podnikateľského vzdelávania je i snaha o zníženie nezamestnanosti a podpora zaradenia mladých ľudí do pracovného procesu. V súlade s prioritami výzvy a iniciatívami stratégie Európa 2020 (Inovácia v Únii,  Mládež v pohybe a Program pre nové zručnosti a nové pracovné miesta) by podnikateľské vzdelávanie malo byť obsahovo  orientované  na  posilnenie aktívneho postoja študentov k vlastnej budúcnosti, na zvýšenie príťažlivosti podnikania ako príležitosti, na rozvíjanie podnikateľského myslenia a podporu podnikateľských postojov, na posilnenie kreativity a inovatívneho prístupu, ako aj na rozvíjanie prierezových (prenositeľných, meta-) kompetencií a osobitne na kľúčovú kompetenciu „podnikavosť a inovatívnosť“.
            Európske krajiny majú niektoré podobnosti ale rovnako aj rozdiely. Každá krajina vlastný ekonomický a politický vývoj, ale mnohé z nich majú rovnaký problém - vysokú úroveň miery nezamestnanosti mladých ľudí. Tento jav je intenzívnejší a to najmä po roku 2008, kedy ekonomická kríza začala a pokračuje k tomuto dňu. Súčasná hospodárska kríza je považovaná za skutočne hlbokú krízu. Nasledujúca tabuľka obsahuje informácie o miere nezamestnanosti mládeže v partnerských krajinách projektu.
Miera nezamestnanosti mládeže v každej partnerskej krajine projektu (%)
Krajina
2010
2011
2012
Cyprus
16,6
22,4
27,8
Holandsko
8,7
7,6
9,5
Litva
35,3
32,2
26,4
Slovensko
33,9
33,5
34
Španielsko
41,6
46,4
53,2


Podnikanie je možnosť, ako prekonať súčasnú situáciu; je nevyhnutnou podmienkou pre hospodársky rast a rozvoj. Podnikanie je dôležité najmä v období štrukturálnych zmien a meniacej sa globálnej deľbe práce. Podnikanie podľa aktuálnych požiadaviek je dôležitou súčasťou vzdelávania a najmä odborného vzdelávania. Aktuálna je spoločná potreba rozvíjať a aktualizovať kvalifikáciu a kompetencie v odbornom vzdelávaní a príprave učiteľov v . Existuje mnoho dôvodov, napríklad: globalizácia, čo znamená, že priemysel a služby potrebujú nové kompetencie a schopnosti pre zabezpečenie konkurencieschopnosti vnútri aj mimo ; populácia starne; menia sa odborné kvalifikácie; množstvo nekvalifikovaných alebo čiastočne kvalifikovaných pracovných síl s ich ochotu učiť sa nové zručnosti výzvou pre súčasnosť.

No comments:

Post a Comment