Thursday 5 December 2013

Verslumo pamoka: komandinis darbas



Komandinis darbas versle reiškia net daugiau nei gera verslo idėja. Patikima ir motyvuota komanda yra tas tikrasis verslo variklis, tik kaip jį užkurti? Meredith Belbin yra britų tyrėjas ir vadybos teoretikas, labiausiai žinomas dėl savo nuopelnų tiriant komandinį darbą. Kviečiame trumpai susipažinti su M. Belbin modeliu ir panaudoti žinias mokant studentus verslumo praktikos. 

Kadangi žmonės yra skirtingi, turi skirtingus išsilavinimus, skirtingus gyvenimus ir vertybes, dirbdami grupėse jie natūraliai pasirenka skirtingus vaidmenis. Trumpai tariant, darbuotojo elgesys grupėje gali būti orientuotas į problemą, veiksmą arba tarpusavio santykius. Į problemą orientuoti komandos nariai renkasi vertintojo, „augintojo“ ar specialisto vaidmenis. Į veiksmą orientuoti dalyviai prioritetą teikia užbaigėjo, vykdytojo ar modeliuotojo vaidmenims. Į darbuotojus orientuoti žmonės renkasi koordinatoriaus, komandos darbuotojo ar išteklių tyrėjo vaidmenis. Vienas asmuo geba atlikti keletą vaidmenų tuo pačiu metu. Kuo įvairesnė komanda savo natūraliais vaidmenimis, tuo didesnis yra veiklos potencialas. Deja vadovai yra linkę samdyti panašius į save, todėl ilgainiui komanda pritrūksta idėjų ir „verda savo sultyse“. Nors skirtingi požiūriai atneša genialių sprendimų, tačiau nekontroliuojama įvairovė gali sąlygoti nesusipratimus ir konfliktus. Taigi dirbant komandoje svarbu identifikuoti kolegų vaidmenis ir juos priimti – toleruoti kitokį požiūrį į tą pačia situaciją. 

Klasėje nustatykite savo komandinius vaidmenis ir pabandykite skirtingas užduotis dirbdami vienalytėse ir mišriose komandose. Kur buvo paprasčiau? O kur kilo daugiau idėjų?

No comments:

Post a Comment